Home 
Geschiedenis TL 
Werking TL 
Producten 
Besparing 
Subsidie 
Montage 
Downloads 
Links 
Contact 

 

 

 2011 van Wissen Electronics B.V.

 

 

 

 

De werking van de tl-buis

Een tl-armatuur is opgebouwd uit een aantal componenten. De belangrijkste zijn:

Met name het toegepaste voorschakelapparaat is van belang om tot een significante energiebesparing te komen. Het grote verschil is namelijk dat er met een nieuw type VSA veel zuiniger met energie omgesprongen wordt dan met de VSA's die grofweg 75 jaar geleden zijn ontwikkeld.

 

VSA in de periode 1935 - 2001

In conventionele armaturen bestaat het VSA uit een smoorspoel welke is vervaardigd uit een blikpakket zoals dat van een transformator en daaromheen een spoel. In dit blikpakket is opzettelijk een opening gelaten om magnetische verzadiging tegen te gaan. Alle tl-armaturen welke geproduceerd zijn in de periode van 1935 tot en met 2001 zijn voorzien van conventionele voorschakelapparaten. Maar ook in de periode na 2001 zijn er nog vele, energieverslindende armaturen op de markt gebracht.

 

 

 

 

 

 

 

VSA in de periode vanf 2002 tot en met heden

Ongeveer vanaf 2002 zijn de fabrikanten massaal overgestapt op de toepassing van electronische voorschakelapparaten, oftewel de EVSA. Een groot verschil ten opzichte van een conventioneel voorschakelapparaat (CVSA) is dat een EVSA een de lamp voedt met een relatief hoge frequentie, in het algemeen tussen 20 en 100 kHz. De lamp ontsteekt dan zonder flikkeren. EVSA's hebben veel minder verliezen, dan de CVSA's, waardoor het rendement significant toeneemt (minder stroomverbruik bij dezelfde licht opbrengst). Ook de levensduur van de lamp is hierdoor vele malen groter.

 

De voordelen van de toepassing van een EVSA liegen er niet om:

  • langere levensduur lampen (tot wel 20.000 uur ipv 8.000 branduren)
  • minder energieverbruik (energiereductie mogelijk van  50%)
  • vanwege laag energieverbruik veel minder CO2 en SO2 uitstoot
  • tijdens de productie worden veel minder zware metalen zoals kwik gebruikt, oftewel beter voor het milieu
  • lampen schakelen direct in (geen geknipper meer bij inschakeling)
  • geen lichtvariaties (ook wel aangeduid als lichtflikker); hierdoor zullen medewerkers minder snel vermoeid raken of hoofdpijn krijgen
  • geluidsarm VSA, geen gebrom meer uit het armatuur

naar boven ^