Home 
Geschiedenis TL 
Werking TL 
Producten 
Besparing 
Subsidie 
Montage 
Downloads 
Links 
Contact 

 

De geschiedenis van de tl-buis

We schrijven het jaar 1935. Toen werd de fluoresentiebuis of zoals deze in de volksmond genoemd wordt de tl-buis (afkomstig van: tube luminescent) in Cincinnati (USA), gepresenteerd door General Electric. In 1936 stal Osram de show op de wereldtentoonstelling in Parijs. Hun paradepaardje betrof een uitvinding uit 1926 van Edmund Gremer, die op zijn beurt weer doorbouwde op het werk van de Amerikaan Peter Cooper Hewitt, uitvinder van de kwiklamp. Hij ontdekte dat bij deze lampen het grootste gedeelte van de energie vrijkomt in de vorm van ultraviolette straling. Door nu de binnenkant van deze gasontladingsbuis te coaten met een fluorescerend poeder werd deze ultraviolette straling omgezet in zichtbaar licht. Hierdoor ontstond, voor die tijd wel te verstaan, een efficinte lichtbron met een hoog rendement. Samen met Friedrich Meyer en Hans Spanner patenteerde hij op 10 december 1926 deze uitvinding.

Uiteraard was de tl-buis niet het enige product wat in 1935 op de markt geintroduceerd werd. Laten we eens een kijkje nemen wat er in 1935 zoal gebeurde:

 

Opel introduceerde hun nieuwste model: de Opel P4 voorzien van de allerlaatste technische snufjes. Maar niet alleen Opel had iets nieuws, wat dacht u van de firma Loewe die hun nieuwste toestel ter ontvangst van terrischtische signalen op de markt bracht onder het typenummer FE-B, oftewel de voorloper van onze hedendaagse tv? 1935 was ook het jaar waarin onze zuiderburen hun Koningin Astrid begroeven en de Nederlander Max Euwe wereldkampioen schaken werd.

 

Vanwaar nu al deze informatie? We willen alleen maar trachten om u enigszins een beeld te geven bij het moment waarop de tl-buis ontstaan is. Deze alombekende lichtbron die in Nederland nog steeds zorg draagt voor 87,4% van de totaal toegepaste bedrijfsverlichting. In Nederland zijn ongeveer 76 miljoen(!) tl-buizen geplaatst welke voor het overgrote deel bestaan uit  ouderwetse systemen, met een relatief laag rendement en een korte levensduur. En juist deze ouderwetse tl-verlichting is de grootste energieslurper. Hier kunt u zich waarschijnlijk wel een voorstelling van maken. Ten tijde van de introductie in 1935 lag de nadruk namelijk niet zozeer op zuinigheid, maar op lichtopbrengst. Leg uw hand maar eens op een tl-armatuur en wat voelt u? Inderdaad: Warmte, heel veel warmte. En al deze warmte wordt 'opgewekt' uit de stroom die u betaalt. Maar u vraagt niet om warmte, u vraagt om licht!

Zo'n 10 jaar geleden is het tl-systeem stevig onder handen genomen. De conventionele componenten (die het meeste energie verslinden) zijn hierbij vervangen door electronische varianten. En hiermee is het hoogfrequent tl-armatuur ontstaan: een lichtarmatuur wat grofweg de helft van de energie verbruikt ten opzichte van zijn oudere broer, evenveel, zo niet meer licht afgeeft en waarbij de lampen 2 2,5 keer zo lang meegaan.

En nu komen we bij de kern van de zaak. Op basis van voorgaande informatie zou men normaalgesproken direct kiezen om de ouderwetse tl-systemen vervangen door de modernere variant. Echter, het vervangen van complete lichtlijnen is een kostbaar en tijdrovend proces. De bestaande armaturen dienen inclusief de toegepaste tl-buizen verwijderd te worden en de gehele bekabeling dient aangepast te worden. Vervolgens dienen er nieuwe, energiezuinige (hoogfrequent) lichtlijnen te worden aangebracht, en moeten er gelijktijdig nieuwe, energie-zuinige tl-buizen worden geplaatst. Dit brengt een behoorlijke kostenpost met zich mee, om nog maar niet te spreken van productieprocessen die hierdoor eventueel stilgelegd dienen te worden. Immers, bij het vervangen van een lichtlijn, dient vaak de gehele lijn spanningsloos gemaakt te worden, alvorens men aan kan vangen met de demontage hiervan.

Stroombesparen.eu levert speciale Power Reductors waarmee uw conventionele tl-armatuur binnen enkele minuten omgebouwd wordt naar een energiezuinig hoogfrequent armatuur, maar dan tegen een fractie van het bedrag wat hiervoor normaalgesproken geinvesteerd zou dienen te worden.

Oftewel: profiteren van alle voordelen van hoogfrequent tl-verlichting tegen een minimale investering.

 

naar boven ^

 

 

 2011 van Wissen Electronics B.V.